Gå videre til innhold
Hva er beste valuta å betale med?

Nyhet -

Hva er beste valuta å betale med?

Mange betaler mer enn de må i utlandet.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kortbruk i utlandet, og det mange ikke vet er at de kan tape store beløp hvis de velger feil valuta ved betaling.

Når du skal gjøre et kjøp i utlandet får du ofte valget om du vil betale i norske kroner eller lokal valuta. Mange klør seg i hodet når de får dette valget, og synes det enkleste er å betale med norske kroner. Det kan bli dyrt. Lær deg forskjellen på betaling med kroner og lokal valuta en gang for alle!

Hva er forskjellen?
Hvis du velger norske kroner er det ofte butikken selv som legger inn kronekurs. I noen land kan du i tillegg også oppleve at butikkene ilegger deg en provisjon, såkalt ”surcharging”.

- Pass deg for valutafella i sommer. Du kan tape store beløp hvis du velger å betale i norske kroner. Det er butikkene selv som avgjør vekslingskursen, og da kommer du ofte dårlig ut, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finans Norge (FNO)NO til Dinside.

En tommelfingerregel er at du alltid skal velge lokal valuta, det er billigere. Da slipper du ekstra kostnader og du får den beste kursen, omregnet av VISA eller MasterCard.

Tryggest med kort 
Å bruke kort i utlandet er mye sikrere enn å gå rundt med store mengder kontanter, og du har et godt forbrukervern om uhellet skulle være ute.

Det er tryggest å betale med kredittkort fremfor andre typer bankkort når du handler i utlandet. Hvis du bruker kredittkortet til ferieutgiftene kan du enkelt sjekke om beløpene stemmer før du betaler regningen når du har kommet hjem.

En annen viktig huskeregel er alltid å bruke chip når du betaler med kredittkortet i utenlandske bankterminaler. Chip er en utbredt betalingsløsning over hele verden, som er sikrere enn å bruke magnetstripe.

Visste du at…
…Brukerstedet er pliktig til å oppgi vekslingskursen.
…Du har krav på å velge om du ønsker å betale i norsk eller lokal valuta.
…Ved betaling i norsk valuta skal vekslingskursen og eventuelle påslag stå på kvitteringen.


Emner

Kontakter

Alexander Caple

Alexander Caple

Pressekontakt Head of Corporate Communications & Sustainability PR og mediarelaterte saker

Relatert innhold

10 ting du ikke bør gjøre på ferie

10 ting du ikke bør gjøre på ferie

Nordmenn reiser som aldri før, og vi elsker late feriedager og familiehygge. I ferien har de fleste lyst til å unne seg litt ekstra og løsner gjerne opp på stramme hverdagsbudsjetter. Med kredittkort kan du ta ut penger etter behov i løpet av ferien, ettersom dette er den sikreste betalingsmåten i utlandet. Det er nemlig ekstra viktig å handle trygt når du ferdes utenfor norske grenser.

Her må du se opp for lommetyver

Her må du se opp for lommetyver

Storbyer i Europa er populære reisemål for nordmenn, men noen europeiske byer er dessverre mer plaget med lommetyverier enn andre steder. Tripadvisor har undersøkt hvilke ti europeiske storbyer som er de verste når det gjelder lommetyverier, basert på brukernes reiseanmeldelser og hvor mange som nevner lommetyveri.

Hva gjør du hvis leiebilen skades?

Hva gjør du hvis leiebilen skades?

I ferien er det tid for å kose seg med venner og familie, og du vil helst slippe å tenke for mye på økonomi og utgifter. Hvis du skal leie bil i utlandet bør du ta flere forhåndsregler. Da slipper du å havne i ferietrøbbel og få unødvendige bekymringer hvis uhellet først er ute.

Hold ​oversikt over forbruket på farten

Hold ​oversikt over forbruket på farten

Det er kjent at kredittkort beskytter deg bedre på ferie enn andre betalingsmidler, men noen kvier seg likevel for å bruke kortet fordi de føler de mister oversikten over forbruket sitt. På ferie sitter pengene gjerne løsere og da kan det være godt å få en pekepinn på hvor mye du har igjen til hverdagen hjemme. Vi har samlet noen gode tips for å få holde oversikt over hvor mye du bruker.

​Kortbruk i USA blir sikrere – chip erstatter magnetstripen

​Kortbruk i USA blir sikrere – chip erstatter magnetstripen

Skal du til USA for å feire jul eller nyttår? Nå er chip og pin i ferd med å erstatte magnetstripen og signatur når du betaler. Tidligere dro vi kortet og signerte på kvitteringen i Europa også, men overgangen til chip og pin har redusert kortsvindelen.